©  Foto:

Drabæks Mølle - Smuk naturområde ikke langt fra Kolding

I en grøn oase midt i Lunderskov by finder du den historiske Drabæk Mølle. Et idyllisk og unikt sted med plads til fest, konference og events. 

Historisk mølle midt i grøn idyl 

I Lunderskov, 12 km syd for Kolding, finder du et fantastisk grønt åndehul. Drabæk Mølledam ligger som en grøn oase, idyllisk placeret i en grøn kile midt inde i Lunderskov By. Naturen er præget af morænebakker, mose- og engområder, der bliver opbrudt af en kilde, der eudspringer ved det gamle herskabspalæ, og som via en karpedam ledes videre gennem otte fiskedamme. Derudover byder området på et rigt fugle- og dyreliv, samt en alsidig flora.

Området omkring Drabæks Mølle på 41 hektarer blev fredet i 1972, og har derved fået lov til at stå som en grøn oase, der emmer af idyl og historie.

 

Historien om den ældste ervervsvirksomhed i Danmark

I 1553 blev Drabæks Mølle oprettet som en kongelig vandmølle, og har gennem mere end 450 år leveret mel til Det Danske Kongehus. Møllen har bl.a. indtil den blev nedlagt i 2008, leveret mel til Prins Joachim. 

Drabæks Mølle påstås at være den ældste erhvervsvirksomhed i Danmark, og har været drevet under samme navn siden ca. 1100. 

I 1907 nedbrændte Drabæks Mølle og blev opbygget, som den kendes i dag - et billede som man kender fra Kornkammerts logo. 

 

Nyt liv og plads til gæster

Møllehuset bliver i dag udlejet som fest-, konference og eventhus med plads til 80 gæster, og 7 værelser til overnatning. I bunden finder man en hyggelig café, hvor de historiske rammer i den fredede natur, giver unikke oplevelser for møllens gæster. 

Drabæks Mølle blev nedlagt i 2008, og stod tom i 11 år, før et lokalt par fra Lunderskov købte den gamle mølle for igen at bringe den frem i lyset. Paret sagde deres jobs op, og forfulgte drømmen om at restaurere de gamle byninger fra starten af 1900-tallet i en blanding af renovering, bevaring og nybyggeri.

Men selvom bygningernes formål og de indvendige rammer bliver fornyet, så er målet stadig at bibeholde det originale udtryk fra 1907 og bevare de flottes bygningers historiske præg. Møllehuset og Møllen renoveres, så det står, som da det blev bygget. Planerne for renoveringen er mange, og er i fuld gang. 

Selvom meget af Drabæk Mølle ikke er åben for forbipasserende, så er naturen omkring den gamle mølle et besøg værd. Tag en tur i den skønne natur omkring Drabæk Mølle, følg med i byggeprojekterne, og se hvordan naturen historien smelter sammen med nutiden.