Filskov - Besøg den lille landsby med plads til alle tæt på Billund
Filskov har på trods af sin størrelse en masse at byde på - en kro, mulighed for indkøb, nye legepladser og fantastisk natur.
Den selvejende Landsby
Filskov er en næsten helt almindelig landsby.
Og så alligevel ikke. Indbyggernes store sammenhold og opfindsomhed er byens kendetegn og de har skabt nye og velfungerende løsninger efterhånden, som de kommunale institutioner forsvandt. Allerede i 2003 blev landsbyen kåret til Årets Landsby i Danmark.
I Filskov er der plads til alle. Filskov Friskole og Børnehave tager imod børn op til 9. klasse. Dagplejemødre tager sig af de yngste. Filskov FriPlejehjem er åbent for ældre, der ikke bliver i egen bolig.
Byens borgere har stiftet Filskov Fremtid ApS, som støtter det lokale erhvervsliv og medvirker til udvikling af nye virksomheder. Anpartsselskabet har blikket rettet mod fremtiden. Alle aldersgrupper mødes i Viadukthallen, der er kulturcenter og idrætshal. Filskov har også kro og kirke.
De fleste danske landsbyer opstod omkring en middelalderkirke. Sådan var det ikke i Filskov, for middelalderkirken blev opgivet i 1500-tallet. I 1877 blev en ny kirke indviet i vestbyen. Landevejskroen flyttede i 1903 ind til østbyen. Byplanens tredje punkt er jernbanestationen. I årene 1917-1971 groede den moderne stationsby frem.
Fra 1947 til kommunalreformen i 1970 var Filskov en selvstændig sognekommune. Jernbanens nedlæggelse i 1971 var et hårdt slag.
Udviklingen blev vendt i 1979, hvor Kontaktudvalget blev dannet. Med det som fokus og drivkraft er Filskov blevet Den selvejende Landsby.
Filskov er en livlig og charmerende landsby. Med vandreturen Rundtur i Filskov (2,6 km) får byens gæster et glimt af en lang historie og inspiration til folkeligt engagement i fremtidens lokalsamfund. En folder og en række kortborde langs ruten beskriver byens fortid og nutid.
Kontakt
Kontaktudvalget i Filskov (lokalråd), formand Johan Andersen, Omme Landevej 1, Filskov, 7200 Grindsted.
Telefon 2123 2875
E-mail ja@filskovfriskole.dk