Skamlingsbanken i Kolding
På Skamlingsbanken møder du natur og kultur i smuk forening. Banken er Syd- og Sønderjyllands højeste punkt. Det giver dig en enestående 360°s udsigt. Naturen er gavmild. Og historien er nærværende.
Områdets natur giver fuld valuta på alle parametre. Allerøverst – på Højskamlingen – er du 113 meter over havet. Udsigten er mageløs. Herfra kan du tage en slentretur rundt om bankens top. Eller du kan vælge en mere eller mindre strabadserende travetur. Der er frit valg på alle ruter. Men terrænet er kuperet, så nu er du advaret. Og der går stier hele vejen ned til stranden.
Toppen, Højskamling, har med sine 113 m en smuk udsigt – her flages hver dag med splitflag fra Danmarks højeste flagstang.
Foto:Destination Trekantomraadet
Foto:Destination Trekantomraadet
Foto:Destination Trekantområdet
Hvis du ser godt efter, kan du finde vores nye Besøgscenter på Skamlingsbanken skjult i bankerne. Centrets arkitektoniske form smelter nænsomt ind i landskabet. Hvis du kigger ind, kan du få meget mere viden om Skamlingsbanken og den historie, der knytter sig til stedet. Med lyd, lys og moderne fortællemåder kan du gå i dybden med de fire kræfter, som gennem tiden har hersket på Skamlingsbanken, nemlig
- Naturens kraft
- Stedets kraft
- Talens kraft
- Samlingens kraft
Det er de fire kræfter, der har formet Skamlingsbanken fra istid til nu og har forvandlet det højeste punkt i Syd- og Sønderjylland til et nationalt samlingssted.
Hvis du vil vide endnu mere, kan du med fordel tage med på en af de guidede ture, som Museum Kolding arrangerer. Her får du en levende fortælling om stedets mindesmærker og de kræfter, der har skabt stedet. Se mere her: Guidet tur Skamlingsbanken
I Besøgscentrets Café kan du nyde en kop kaffe med sødt eller en let frokost – sammen med nok Danmarks flotteste udsigt.
Foto:FlyingOctober
Foto:FlyingOctober
Naturens kraft
Området ved Skamlingsbanken blev skabt under sidste istid af en gletscher, der ommøblerede området og efterlod sig et markant morænelandskab med stejle bakker og slugter. I dag fremstår området som et typisk overdrev – det vil sige et åbent område, som er opstået ved rydning og afgræsning. Her finder du typiske overdrevsplanter, men også flere sjældne arter af planter, svampe, insekter og padder.
Her er gode muligheder for gåture i det naturskønne område og den ene af de markerede stier fører ned til Binderup Strand. Du kan se et overblik over ruter ved Skamlingsbanken her.
Skamlingsbanken er et populært turistmål. Mange gæster besøger hvert år restauranten – og de kommer også for at nyde den flotte udsigt.
De store folkesamlingers kraft
Begyndelsen af 1800-tallet var en brydningstid. I Danmark herskede kongen enevældigt. Men i Europa spirede frihedstrangen og oprøret. Kongen forsøgte at holde låg på gryden af offentlig debat. Aviserne var stækket af censur. Indholdet skulle godkendes af politiets censurkorps, inden avisen kom på gaden. Flere prominent forfattere blev landsforvist eller sad i fængsel for deres ytringer. Strafferammen gik helt op til dødsstraf. Den mulighed blev dog kun brugt i ganske få tilfælde.
Med en stækket presse blev forsamlinger en populær vej til at fremme bestemte sager. Her kunne man mobilisere folk og vise flaget. Nogle fysiske steder – som Skamlingsbanken og Dybbøl Mølle – blev tæt forbundet til en sag. Og i løbet af 1840’erne blev Skamlingsbanken et nøglested for kampen for danskheden i Sønderjylland og Slesvig. Ved første møde kom over 6.000 personer og året efter 9.000, som lyttede til talere som Orla Lehmann og N.F.S. Grundtvig.
Efter nederlaget til Tyskland i 1864 blev grænsen lagt fast lige syd for Skamlingsbanken. Og fra 1884 kom der igen gang i møderne på banken med ungdomstræf, sangstævner og grundlovsmøder.
Samtidig fik området karakter af mindested. Granitstøtten, som tyskerne havde sprængt i luften, blev genrejst. Og i de efterfølgende år kom der flere mindesmærker til. Alle rejst over betydningsfulde personer og vigtige begivenheder i den sønderjyske sag. Den sidste efter genforeningen i 1920.
Også i 1900-tallet blev der holdt flere store møder og vigtige taler. Fx talte Gyrithe Lemche for kvindernes valgret på et fællesmøde i Dansk Kvindesamfund den 4. juni 1912. Det var tre år før, kvinderne fik stemmeret. I 1934 stod foreningen Det Unge Grænseværn bag et møde med ca. 25.000 deltagere mod den nazistiske bevægelse, der truede med at sprede sig ud i Europa. I juni 1945 samlede et af de største friluftsmøder i danmarkshistorien op mod 100.000 deltagere for at fejre befrielsen fra den tyske besættelsesmagt.
Foto:Destination Lillebælt
Foto:VisitKolding
Foto:Visit Kolding
I 1945 samledes op mod 100.000 på Skamlingsbanken for at fejre befrielsen
Skamlingvejen
6093 Kolding
Længdegrad : 9.565829
Breddegrad : 55.41845