Storhed og fald
I Kongernes Jelling møder du nogle af de største vendepunkter i Danmarks historie. Her får vi en ny kongeslægt. Et nyt religiøst verdensbillede. En stærk centralmagt. Og med kirken nye værktøjer, der kunne styrke det administrative apparat i landet.
Det startede under Gorm og Thyra. Vi ved ikke, hvor de kom fra. Men de blev et nyt power-par i Danmark. Gorm kan have været af kongeslægt og have rådet over en flåde. Thyra kan have været fra en magtfuld familie. Måske kom de til landet udefra.
En ny kongeslægt - som stadig sidder på tronen
Uanset hvor de stammer fra, er det tydeligt, at det er en ny kongeslægt, der satte sig på magten i 930’erne og dermed grundlagde Jelling-dynastiet. Et dynasti, som her 1.000 år efter stadig sidder med kongemagten i Danmark.
Gorm og Thyra lagde grundstenene til det store monumentale anlæg ved Jelling – langt fra kendte kongesæder i Erritsø, Munkebo, Lejre og Tissø. Det blev rejst på en mark, hvor der ikke tidligere havde været bygget. Placeringen højt i landskabet, tæt på hærvejen og midt mellem Aarhus og Ribe var velvalgt ud fra propagandamæssige hensyn. Her var man sikker på at blive set.
Byggekongen Harald
Gorm og Thyra konsoliderede deres magtbase, og Gorm sad ved magten i mere end 20 år. Da sønnen Harald Blåtand blev konge, kom der fart over byggefeltet. Han havde et godt øje for både den symbolske og den realpolitiske del af magtspillet.
Harald fik bygget fem ringborge. Det var militære anlæg, placeret ud over hele riget på strategisk rigtige steder, tæt på de vigtigste transportveje – til lands og til søs. Han byggede en bro tværs over Vejle Ådal. Broen var dengang Nordeuropa længste bro. Han udbyggede Dannevirke, grænsen mod det mægtige tyske rige i syd. Og så byggede han videre på den monumentplads, som hans far, Gorm den Gamle, anlagde.
Foto:Kongernes Jelling
Hvidekrist og kongedrab
Monumentpladsen startede som et hedensk monument, men endte som et kristent. Gorm den Gamle afviste hårdnakket den nye Hvidekrist. Men selv han måtte bøje sig, da han efter sin død blev flyttet fra gravkammeret i Nordhøjen til Haralds nye kirke på monumentpladsen. Det er i hvert fald én af de mange teorier, der er på bordet i Jelling. For gravkammeret i Nordhøjen er tom. Og der er fundet et forflyttet skelet i en grav under gulvet i den første kirke, Harald fik bygget på monumentpladsen.
Monumentpladsen er enorm. De 1,4 km lange palisadehegn af solide egetræsstolper indhegnede både verdens største runesten, den største skibssætning, den største gravhøj og er, så vidt vi ved, det største bygningsanlæg, der blev realiseret i vikingetiden inden for det nuværende Danmarks grænser.
Kong Harald brugte uanede mængder af mandskab og materiel til et anlæg uden militær betydning. Det var et prestigeprojekt. Det blev bygget, så Harald kunne prale og vise sin magt.
Generationsskiftet fremskyndet med vold
Harald Blåtand udnævnte sønnen Svend Tveskæg til medkonge. Altså det, vi i dag ville kalde et glidende generationsskifte. Men planen gik i vasken. Og Harald og Svend kom i krig om kongemagten. En krig som endte, da Harald blev såret og døde. Myten siger, at han blev skudt bagi, da han forrettede sin nødtørft. Men det er nok en skrøne. Måske sat i verden for at skade Haralds gode ry og rygte.
Foto:Kongernes Jelling
Oplev mere
Du kan møde historien om Harald, Svend og resten af Danmarks konger og dronninger i Oplevelsescenter Kongernes Jelling. Gør det. Og oplev, hvordan kongerækken blev til gennem blodige kampe, rænkespil, oprør og diplomati.
Ravningbroen - Danmarks længste bro gennem 1.000 år
Både ringborgene, monumenterne i Jelling og Ravningbroen er eksempler på vikingernes håndværks- og ingeniørmæssige kunnen. En lille del af Ravningbroen er rekonstrueret der, hvor broen i sin tid stod.
Ravningbroen blev bygget af solidt egetømmer omkring år 980. Den var i 1.000 år den længste bro i Danmark. Først da den nu gamle Lillebæltsbro var ny, fik vi en længere bro i landet.
Broen havde 280 brofag. Hvert brofag var bygget op med 4 egestolper af op til 6 meters længde, støttet af skråstolper til hver side. På toppen af de fire stolper lagde vikingerne en tværbjælke. Og forbandt derefter brofagene med bjælker på langs. Øverst lagde håndværkerne de brædder, som kørebanen bestod af. Alle samlinger er lavet med pløkke og nagler af træ. Det har krævet en skov på ca. 350 ha med fuldvoksne egetræer at bygge broen. Det er et areal, der svarer til 500 fodboldbaner!
Broen er målt ud med vikingernes landmålerudstyr, som bestod af hasselkæppe. Alligevel afviger broen maksimalt med 5 cm fra en ret linje, hvilket gjorde det nemt at være arkæolog, da broen blev udgravet i 1972. For de vidste nøjagtig, hvor næste brofag ville være.
Find vej til dine vikingeoplevelser
Læs mere og find vej til Kongernes Jelling, Ravningbroen og Kulturmuseet Vejle.
Foto:Illustration, Destination Trekantområdet
Kongernes Jelling er skabt til store oplevelser
Harald Blåtand fik bygget det enorme monumentområde for at prale af sin magt over for de fyrster, konger og magthavere, der besøgte ham. Hele området er på UNESCO’s verdensarvsliste. Kom og oplev, hvorfor.
Ingeniørkunst med hasselkæppe
Ravningbroen var Danmarks længste bro i 1.000 år. Den blev målt ud med hasselkæppe, men afviger højst med 5 cm fra en ret linje i broens længderetning. Se et rekonstrueret brohoved i solidt egetømmer. Og gå en flot tur i området.
Mød verdens bedst bevarede moselig
Besøg Kulturmuseet i Vejle og mød en kvinde, som blev ofret i en mose ved Haraldskær for mere end 2.000 år siden. Se, hvordan Danmark blev til. Find historien om kongerne før Gorm og Harald. Oplev også den nyere historie.
Tag videre på vikingeruten til Fyn og Sjælland
Kom med dybere ind i vikingetidens forunderlige univers. På Sjælland kan du leve dig ind i et magtcentrum, der holdt i over 500 år. Her mærker du, at der har været konger i Danmark før Gorm den Gamle. Tag med videre til Fyn, hvor du bl.a. kan hilse på Danmarks sidste vikingekonge og opleve det magiske mørke i en vikingekonges skibsgrav.
Tre naturoplevelser på din vej rundt
Trelde Næs
Fredericia
Ravningebroen
Vandretur ved Troldering
Kongens Kær
Vejle
Spis som en viking
Café Sejd
Jelling
Social Dining
Paladspassagen i Vejle
Oven Vande
Restaurant i Fredericia
Find flere spiseoplevelser
Du kan udforske områdets restauranter og caféer her
Overnatningsmuligheder
Der er et væld af overnatningsmuligheder i Destination Trekantområdet - The heart of Jutland. Du finder alt fra luksuriøse hoteller, hyggelige bed & breakfasts, moderne ferieboliger til naturoplevelser i unikke shelters og på campingpladser tæt på vand og skov.
Følg sporene efter vikingerne
Tag på vikingetogt tværs over Danmark. Fra Jylland over Fyn til Sjælland.